ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ • bridge of potidea

 • Μια περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα προικισμένη αφού μπορεί να συνδυάσει τα καταπράσινα δάση γεμάτα πεύκα με την γαλαζοπράσινη, κρυστάλλινη θάλασσα. Η Χαλκιδική χωρίζεται σε τρεις χερσονήσους που συνήθως τις αποκαλούν «πόδια». Έτσι, το πρώτο πόδι ονομάζεται ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, το δεύτερο πόδι ΣΙΘΩΝΙΑ και το τρίτο πόδι ΑΘΩΣ.
  Το πρώτο πόδι ή αλλιώς η χερσόνησος της Κασσάνδρας, είναι και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά, αφού βρίσκεται αρκετά κοντά στην Θεσσαλονίκη (65 χιλιόμετρα περίπου από την Θεσσαλονίκη) και προσελκύει ακόμη και τους παραθεριστές του Σαββατοκύριακου (με όλες τις καλές και κακές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό).
  Η χερσόνησος της Κασσάνδρας, χωρίζεται από την υπόλοιπη Μακεδονία από μια Διώρυγα μήκους 1250 μέτρων και πλάτους 40 μέτρα, έτσι ενώνονται ο Κόλπος τους Θερμαϊκού με τον κόλπο του Τορωναίου. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για πότε πραγματικά δημιουργήθηκε αυτή η διώρυγα αλλά σύμφωνα με την ιστορία είναι πιθανόν να την άνοιξε ο Κάσσανδρος και αργότερα τελειοποιήθηκε από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
  Έτσι λοιπόν, περνώντας την διώρυγα αυτή, το πρώτο χωρίο που συναντάς είναι η Ποτίδαια. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο τα επόμενα χωριά είναι αυτά της Νέας Φώκαιας και την Αφύτου. Στην Νέα Φώκαια (που οι ντόπιοι την ονομάζουν και Φώκιες) δίπλα στην θάλασσα, σε έναν λόφο υπάρχει ένας μεσαιωνικός πύργος που χρονολογείται από το 1407. Αξιόλογο κτίσμα και σε αρκετά καλή κατάσταση , δίνει μια άλλη όψη στο κατά τα άλλα μαγευτικό τοπίο που μπορείς να δεις από τον λόφο.
  Η Άφυτος (παλαιότερα ονομαζόταν Άθυτος) διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία, κάνοντας το ιδιαίτερα όμορφο χωριό για να περιπλανηθείς στα δρομάκια του, να φας ή να καθίσεις σε κάποιο μαγαζάκι και να απολαύσεις τον καφέ σου.
  Συνέχεια στον δρόμο, συναντάμε την Καλλιθέα, ένα πλήρες τουριστικά ανεπτυγμένο μέρος όπου δεσπόζουν μεγάλα ξενοδοχεία, αρκετά εστιατόρια, μπαρ, καφέ αλλά και όμορφες πευκόφυτες αμμουδιές. Λίγο πιο έξω από την Καλλιθέα και συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο, θα βρεθείτε σε μια όαση διασκέδασης (για τους ανήσυχους!!) όπου λειτουργούν μεγάλα clubs και μουσικές σκηνές αλλά και μπαρ για να σας διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
  Μετά την Καλλιθέα ακολουθεί το χωριό Κρυοπηγή, Πολύχρονο και Χανιώτη. Και τα 3 χωριά-οικισμοί δέχονται χιλιάδες τουρίστες και διαθέτουν μια σύγχρονη υποδομή για να κάνει κανείς ευχάριστες διακοπές. Δεξιά της Κρυοπηγής, υπάρχει η λιμνούλα Μαυρόμπαρα.
  Σε αυτή την λιμνούλα υπάρχει ένα είδος χελώνας το οποίο είναι υπό εξαφάνιση. Σε αυτό τον χώρο λοιπόν προσπαθεί αυτό το είδος να επιζήσει.
  Μετά την Χανιώτη βρίσκεται το Πευκοχώρι (οι ντόπιοι το ονομάζουν και Καψόχωρα, λόγω του ότι στο παρελθόν είχε καεί αρκετές φορές από πειρατές), που εκεί θα βρείτε μια αρκετά μεγάλη παραλία, όπου στα αριστερά σας θα είναι η θάλασσα και στα δεξιά σας ότι μαγαζί θέλετε να βρείτε που σχετίζεται με φαγητό, καφέ, βραδινή διασκέδαση, ταβέρνα κλπ.
  Στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου συναντάμε το χωριό Παλιούρι. Περνάμε πλέον από την δυτική πλευρά της χερσονήσου από το χωριό Αγ. Παρασκευή και διασχίζουμε τον δρόμο όπου συναντάμε την παραλία των Λουτρών, την Καλάνδρα.Κατόπιν συναντάμε την Νέα Σκιώνη και το ξεχωριστό Ποσείδι με την όμορφη παραλία του.
  Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε την Σίβηρη με μια πολύ καλή παραλία για μπάνιο, αλλά και γνωστό μέρος από τα φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο (εδώ και 10 χρόνια) και πραγματοποιούνται στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Σίβηρης.

  Μην Ξεχάσετε.... Φεύγοντας από την Χαλκιδική τα προϊόντα που πρέπει να προμηθευτείτε είναι Το πολύ καλό και εύγεστο μέλι, το φυσικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές (υπάρχει μεγάλη ποικιλία ελιάς), ρίγανη (μαζεμένη με το χέρι) καθώς επίσης και πολύ νόστιμα γλυκά του κουταλιού.

  Τα καλύτερα του ποδιού της Κασσάνδρας
  1- Να κάνετε βόλτα στην Άθυτο
  2- Να δείτε τον βυζαντινό πύργο στην Νέα Φώκαια 3- Να επισκεφτείτε τον ιερό άμμονα του Απόλλωνα που βρίσκεται στην παραλία της Καλλιθέας
  4- Να επισκεφτείτε το φυσικό λιμανάκι που βρίσκεται στα σύνορα Πευκοχώρι-Παλιούρι
  5- Να περιπλανηθείτε στα πευκόφυτα δάση (προσοχή μην χαθείτε)

  Τα χειρότερα του ποδιού της Κασσάνδρας
  1- Στα καλύτερα και απόμερα μέρη με τις καλύτερες παραλίες, δυστυχώς, κάνουν παράνομο κάμπινγκ, και γεμίζει το μέρος σκουπίδια που αφήνουν οι εκδρομείς.
  2- Κατά τον Αύγουστο, υπάρχει πάρα πολύ κόσμος και δεν δίνεται απαραίτητη προσοχή στις υπηρεσίες .Προτιμήστε καλύτερα τον Ιούνιο, Ιούλιο και το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου.
  3- Πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα κίνησης στους δρόμους
  (Τα Σ/Κ αποφεύγετε το αυτοκίνητο μέσα στα χωριά).
  4- Μετά την μεγάλη φωτιά το 2006, κάηκε πολύ μεγάλο μέρος δάσους με πεύκα


Διεύθυνση
Click Interactive
63085 - εμπορικό κέντρο
ΠΕυκοχώρι - Χαλκιδική

Επαφή
Email: rengen05@gmail.com
Τηλ: (00) 23740 62708
Κινητό: (00) 6946 142010